231 poze   25129 vizite

Mur

MURUL (Rubus fructicosus)
site:pepinierelehida.ro/arbusti-fructiferi/mur/
Murul este specia horticola arbustiva care in tara noastra este inca putin extinsa in cultura dar care cunoaste o dinamica deosebita a extinderii in cultura la noi in ultimii ani

Murul este o specie rustica importanta pentru agrucultura
din tara noastra datorita multiplelor avantaje pe care le ofera:

Rezistenta buna la boli si daunatori;
Adaptare buna la diferite conditii de sol;
Randamente mari la unitatea de suprafata: se pot obtine productii de 15-20 t/ha la o agrotehnica buna;
Cererea pe piata fructelor mici mai mare decat oferta cu fructe autohtone;
Multiple posibilitati de utilizare: fructe proaspete sau prelucrate: sucuri, siropuri, vinuri, gemuri, marmelade, industria farmaceutica etc.
Fructele de mur ofera multe vitamine, antioxidanti si alte elemente necesare sanatatii umane.
Murul crește spontan în Europa și America de Nord, având un areal mai mic decât zmeurul. În Europa, o bună parte din producția anuală este obținută din flora sălbatică și numai o mică parte din cea cultivată. Pe suprafețe mai mari este cultivat în vestul Americii de Nord, unde se cultivă pe suprafețe mari.

La noi în țară, murul de grădină este puțin cultivat, fiind mai sensibil la iernare comparativ cu zmeurul. Producția anuală nu depășește 5.000 tone, din care o bună parte este obținută din flora spontană.

Murul îl găsim spontan prin pădurile din regiunea muntoasă asociat cu zmeurul, dar și în regiunile mai secetoase din câmpie sau pe malurile râurilor. El are o arie de răspândire mai mare decât a zmeurului.

Cultura murului este relativ usoara nefiind atat de pretentioasa la tratamente si irigare ca alte specii arbustive.

Din cauza creşterii prea viguroase şi a cerinţelor mari faţă de lumină, murul trebuie plantat pe o suprafaţă de teren separată sau, altfel spus, în cultură pură.

Cultura de mur fără ghimpi nu tolerează asocierea cu alte specii pomicole şi nici culturile intercalate de plante agroalimentare.

Sortiment: Soiurile de mur au in totalitate provenienta Americana. Soiurile fara ghimpi au avut cele mai bune rezultate la noi in tara, si de aceea sunt recomandate si la inmultire: Navaho, Cester, Triple Cown, Thornfree, Smoothstem, Evergreen, Hull Thornless, Logan-berry, Black Satin si Loch Ness. Dintre soiurile cu ghimpi recomandate sunt: Darrow, Wilson Early si Comanchee sau Gazda cu ghimpi putini.

Soiurile de mur sunt autofertile, iar materialul saditor se produce prin culturi de tesuturi sau prin marcotaj. Tehnologia de cultura a murului
mur pe spalier (1)
mur pe spalier (1)
mur pe spalier (1)
mur pe spalier (1)
mur pe spalier (2)
mur pe spalier (2)
mur pe spalier (3)
mur pe spalier (3)
mur pe spalier (4)
mur pe spalier (4)
mur pe spalier (5)
mur pe spalier (5)
mur pe spalier (6)
mur pe spalier (6)
mur pe spalier (7)
mur pe spalier (7)
mur pe spalier (8)
mur pe spalier (8)
mur pe spalier (9)
mur pe spalier (9)
mur pe spalier (10)
mur pe spalier (10)
mur pe spalier (11)
mur pe spalier (11)

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.